VPS – virtuális szerver jellemzői

virtuális szerver

Miért érdemes VPS-t használni?

A Virtual Private Server (Virtuális Saját Szerver) a saját fizikai szerver vásárlásának és üzemeltetésének kiváló alternatívája. Sok szempontból előnyösebb, mint a Saját Szerver használata, ezért jóval több vállalkozásnak éri meg VPS-t használnia, mint amennyinek valóban saját (fizikai) szerverre van szüksége.

Mi a saját fizikai szerver?

A saját szerver egy olyan fizikai számítógép (hardver, azaz számítástechnikai berendezés), amelyet megvásárolhat, saját irodájába vagy adatközpontban elhelyezheti, hogy biztosítsa a megfelelő üzemi környezetet és megbízható internet-kapcsolatot, és amelynek karbantartását (mind hardver, mind szoftver tekintetében) a tulajdonos végzi, és viseli ezek összességének egyszeri és ismétlődő költségeit és felelősségét.

Mi a VPS (Virtuális Saját Szerver)?

A Virtuális Saját Szerver (VPS) olyan virtuális szerver kapacitás, amelyet egy szerverek üzemeltetésre szakosodott professzionális szolgáltatótól bérelhet, tehát a “doboz” nem a felhasználóknál van, és így sem a beszerzés, sem az üzemeltetés költségeit nem kell viselniük. A mára könnyen hozzáférhető nagy teljesítménynek és szeléssávú internetnek köszönhetően azonban a felhasználók ugyanolyan gyorsan kezelhetik távoli virtuális szervereiket, mintha azok a saját irodájukban lennének elhelyezve és teljesítményben is a fizikai szerverekkel összemérhető kapacitáshoz juthatnak hozzá.

Mi a Virtuális Saját Szerver előnye?

Elsősorban az, hogy a VPS-sel sokkal olcsóbban és gondmentesen juthatunk ugyanahhoz az erőforráshoz, mintha saját fizikai szerverünk lenne. A legtöbb vállalkozás képtelen kihasználni még egy kisebb szerver kapacitását is, míg annak teljes költségét kell viselnie.

A gondmentesség is komoly anyagi tényező, mivel a CloudVPS.hu által kínált szolgáltatás magában foglalja a napi 24-órás fizikai felügyeletet is, ezért az esetleges hibaelhárításról nem Önnek kell gondoskodnia. Saját Szerver esetén a megfelelően magas rendelkezésre-állás (elérhetőség) biztosításához Önnek kell ügyeleti rendet kialakítania egy esetleges probléma mielőbbi elhárítására, ami költséges és megterhelő felelősség.

A saját igényeinek megfelelően változtathatja, hogy mekkora és milyen gyors erőforrás áll rendelkezésére, míg a fizikai szerver esetén az eredetileg megvásárolt eszköz korlátaival kell együtt élnie vagy az esetleges bővítés esetén a komponens csere magas költsége is Önt terhelné.

Manapság már a hatalmas forgalmat bonyolító világvállalkozások (pl. Netflix, Dropbox) is virtuális szervereken biztosítják saját infrastruktúrájukat, ezért nyugodt lehet abban, hogy az interneten keresztül elérhető VPS szolgáltatással nem köt kompromisszumokat, viszont anyagi és üzembiztonsági előnyöket élvezhet.

A VPS és fizikai szerverek tulajdonságairól egy részletes összehasonlítást is készítettünk VPS vagy fizikai szerver lenne a megfelelőbb számomra?

Hogyan biztosítja a VPS az előnyöket?

Hasonlóan egy irodaházban történő irodabérléshez. Mint ahogyan egy ilyen rendszerben használt ingatlan, a Virtuális Saját Szerver (VPS) esetében is megosztva használja egy szerver kapacitását több felhasználó anélkül, hogy egymást zavarnák vagy korlátoznák, egymás felhasználói élményét csökkentenék, illetve ennek elérése érdekében egymással egyeztetniük kellene. Minden bérlő a saját bérleményén belül szinte korlátlan szabadsággal rendelkezik valamint élvezheti a közös terület előnyeit és gazdaságosságát.

A virtualizáció azt jelenti, – leegyszerűsítve – hogy egy nagy teljesítményű szervert úgy “parcelláz” fel a CloudVPS.hu, hogy annak erőforrásai (RAM, CPU, háttértár) több kisebb egységben álljanak az előfizetők rendelkezésére.

Az ilyen csúcstechnológiával biztosított közös használat teszi lehetővé, hogy a költségek több felhasználó között legyenek megoszthatóak, a kihasználtság sokkal optimálisabb, így az egy felhasználóra jutó havidíj csak töredéke egy fizikai szerver havi költségének, míg a használati értéke a legtöbb esetben azonos. VPS használatakor mindig fix költséggel tervezhet, nem kell pénzügyi tervében elkülönítenie fedezetet váratlan hibaelhárítási költségekre.

Mi a különbség a VPS és a Webtárhely között?

A VPS és a Webtárhely is a szerver-kapacitás bérlés egy-egy formája. Egyszerűen fogalmazva, a VPS a Webtárhely nagy testvére. Akkor van rá szükség, ha olyan neten elérhető szolgáltatásokat szeretnénk üzemeltetni, amelyek kiszolgálására nem elegendő a webtárhely által nyújtott – alapvetően E-mailezésre és weboldalak, webalkalmazások futtatására kialakított technikai infrastruktúra. Ilyen lehet például egy hírlevél küldő rendszer, vagy egy Ruby on Rails alapú e-kereskedelmi megoldás is. A VPS előnye az is, hogy a bérlő által választott operációs rendszer futtatható, és a magasabb fokú izoláció egyben a webtárhelyét meghaladó biztonsági követelményeknek megfelelő környezetet is biztosít.

Hasonló bejegyzések:

Mire használható egy virtuális szerver?

Virtuális szerver leggyakoribb alkalmazási területei: A virtuális szervereket weboldal üzemeltetésén kívül még számos dologra tudjuk használni. Megmutatunk ezekből pár érdekes felhasználási módot, amelyre tökéletesen megfelel egy VPS, vagy jobb, olcsóbb

VPS – virtuális szerver jellemzői

Miért érdemes VPS-t használni? A Virtual Private Server (Virtuális Saját Szerver) a saját fizikai szerver vásárlásának és üzemeltetésének kiváló alternatívája. Sok szempontból előnyösebb, mint a Saját Szerver használata, ezért jóval

VPS bérlés

A VPS, azaz Virtual Private Server, nagy teljesítményű szerveren működő önálló egységek, szerverek. Ezek nem csak teljesítményben, memóriában és tárhelyben biztosítják ugyanazt, mint a fizikailag különálló szerverek, hanem funkcióban, biztonságban

Ne maradj le a legjobb VPS ajánlatainkról!